Ferncroft Avenue, Malvern East

Project Brief.

Our client presented us with a large site within the Hedgeley Dene area of Malvern East. There was an opportunity to subdivide the site into two separate allotments, for the sale of one and the development of the other, which was duly implemented.

Our subsequent brief was to design two luxury townhouses with basements housing car accommodation and bonus living spaces. Both dwellings were to have two additional levels above the basements and were to include all the main living areas, plus the Master Bedroom suite on the Ground Floor, then on the upper floor, three additional Bedrooms, one with its own ensuite, and a common retreat area.

Toward the rear of the site and just over the rear boundary, were two large gum trees that required retention, along with additional vegetation within the front setback. Added to this, the planning regulations restricted two storey elements within the rear one third of the site.

Information.

CLIENT
Ferncroft Avenue, Malvern East
PROJECT TYPE
New build – Town Houses
Inside Out
Relax with a coffee and newspaper on this enticing deck.

Solution.

We have provided the dwellings with a sense of individual address, despite one being behind the other, so separate driveways were proposed with the entry to the rear dwelling being visible from the footpath. The front residence was fenced off completely from the driveway servicing the rear dwelling, thus creating a battle axe and a separated scenario.

The basement configurations to both dwellings enabled the maximisation of the ground floors for primary living spaces of generous proportions, flowing out to rear external entertaining zones with excellent northern orientation and swimming pools. Both ground floors also accommodate luxury master suites, well isolated from the living zones.

Basements are generous with the possibility of housing more than two vehicles, along with Rumpus Rooms, Gymnasiums, Storage and large volume Water Tanks. Upper floors house bonus Retreat areas, plus the additional Bedrooms, one of which having its own Ensuite.

A classical period flavour was selected for the external facades, which suited higher pitched roofs. This enabled the upper floor of the rear dwelling to be primarily housed within the roof cavity, therefore disguising the appearance of the upper floor. This created an acceptable solution with Council, addressing the two storey aspect within the rear third of the property.
We shape our buildings; therefore they shape us.
Gallery
Traditional elegance with a modern twist. 

What it meant to the client.

The result is two classical luxury dwellings that have enhanced this prestigious address, whilst complimenting the streetscape and delivering a project that was financially rewarding for our client.
Share
© 2018 McLauchlan Building Designers