White Street Mount Waverley

Project Brief.

When we were approach by our clients, they expressed a desire for a family home with a total size of around 600 square metres (65 squares) on their property in Mount Waverley. They were aware of the extent of fall on the land and that some degree of split levelling and excavation would be required, however minimising this was important to them.

The ground floor was to house the main Living areas, Guest Suite, Theatre and a Prayer Room, whilst the Upper Floor needed to accommodate two Bedrooms with a shared Bathroom, an additional Bedroom with its own Ensuite, Master Suite, Study, Bar and Rumpus Room.

Other important requirements included a future lift, so provision for this needed to be included, and the external styling was for a well detailed French Provincial appearance.

Information.

CLIENT
White Street Mount Waverley
PROJECT TYPE
New Home
YEAR
2017
Stairwell
Wide and bold, this staircase invites users to linger and admire its simplicity, whilst transitioning between floors..

Solution.

The site displayed an excessive amount of fall from the front to the rear, however the rear of the property faced due north, which was a positive aspect. Working with the land fall was challenging as it was necessary to consider side setback constraints, overviewing and overshadowing to adjoining properties.

Taking all requirements on board, splitting the floor levels, plus some front excavation was vital, however despite this, a fair amount of stepping was required for access to ground level from the garage and the rear Alfresco. This was acceptable for our clients, as most external entertaining was to be within the Alfresco and in the vast living areas.

Allowance for a future lift has be incorporated within store rooms beside the stair well, which can be converted when required.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler.
Gallery
A common colour palate of whites and brown is evident throughout this home, but this will be highlighted with personal decor and furnishings.

The Staircase, Entry Doors and Kitchen, all with a contemporary touch, contrast with the period façade to achieve a feel for both worlds.

What it meant to the client.

The external facades represent our clients preferred treatment well, and has given them the extent of detail that was conveyed to us, demonstrating our ability to accept what people want and to facilitate their needs.

In summary all of our clients’ wish list was catered for and the end result gave them a desirable home that their family and friends can enjoy on a daily basis and well into the future.
Share
© 2018 McLauchlan Building Designers