Wheelers Hill

Project Brief.

When purchased this mid 1980’s property presented as an uninspiring two-storey brick box with cramped gloomy internal living spaces and bedrooms. However, one positive aspect of the residence was expansive panoramic views toward the Dandenong Ranges. Our challenge was to create an innovative, contemporary home to suit the needs of an active young family and to maximise the capital value of the property. Particular requests were for more living space and improved bedroom accommodation.

Information.

CLIENT
Wheelers Hill
PROJECT TYPE
Renovation
YEAR
2017
Spectacular views
We quickly realised a special opportunity existed to capture outstanding views across 180 degrees from the Yarra Valley to Port Phillip Bay from a higher vantage point.

Solution.

We quickly realised a special opportunity existed to capture outstanding views across 180 degrees from the Yarra Valley to Port Phillip Bay from a higher vantage point. A third storey parent’s suite was created to take full advantage of these views. A detailed Feng Shui assessment resulted in a suggestion of Asian architectural form creating a very comfortable home to live in where everything has its place. This resulted in large open spaces and sharp angles contrasting with dynamic curves, these features combined with the expansive use of glass, reflective colours and use of contrast have effectively eliminated the old sense of boxiness.

The ground floor was reworked and extended to include the main entry, cellar, secluded rumpus and home theatre. The first floor has been totally reconfigured and contains the major family and living areas, bedrooms for three children and a guest’s bedroom, plus an outdoor patio. The crowning feature is the addition of the master suite featuring 180 degree curved butt jointed windows to the Bedroom and Ensuite capturing the expansive views. The windows are inset from a glass edged covered balcony, which assisted the sense of privacy and offered a unique connection between the inside outside space. The contrasting shaped balcony enabled a conventional roof form to be used matching the existing house. By retaining rectangular line to the balcony, we were able to maintain a conventional roof form which tied in with the existing building.

Internally, large porcelain floor tiles, polished timber and stone add to the sense of warmth and easy living. Use of internal glazing brightens some otherwise dark spaces and enhances the expansive feel of the home. Primary external materials included hand laid stack stone, expansive use of glass, stainless steel, render and contrasting highlight colour.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler.
Gallery
The crowning feature is the addition of the master suite featuring 180 degree curved butt jointed windows to the Bedroom and Ensuite capturing the expansive views.

What it meant to the client.

This renovation gave our clients an expansive and sophisticated home, yet family oriented, with stunning internal spaces taking full advantage of the surrounding views. In addition to improving its liveability and street appeal, the property had a dramatic increase in value, which was an important aim from the outset.
Share
© 2018 McLauchlan Building Designers